fitness

Beweeg jij genoeg?

Voor een goede gezondheid is het belangrijk om op een dag voldoende te bewegen. Door dagelijks genoeg te bewegen, houd je jouw lichaam soepel en sterk en werk je aan je weerstand. Daarnaast helpt regelmatig bewegen bij het verkleinen van de kans op diverse ziektes, zoals hart- en vaatziektes, diabetes, borst- en darmkanker en botontkalking. Maar hoeveel beweging is genoeg beweging en hoe zorg je ervoor dat je jouw dagelijkse portie beweging haalt? Om je hierbij een handje te helpen, geven we een aantal handige tips om genoeg te bewegen.

Beweeg jij genoeg?

Over genoeg beweging doen verschillende opvattingen de ronde. De richtlijn in Nederland is dat volwassenen veel stil zitten dienen te vermijden en minstens 150 minuten per week matige of zwaar intensieve inspanning doen, verspreid over verschillende dagen. Daarbij wordt ook geadviseerd om minstens twee maal per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Deze adviezen zijn afkomstig van het Kenniscentrum Sport: een Nederlands instituut dat zich inzet voor het stimuleren van sport en beweging voor mensen van alle leeftijden. Het motto hierbij is: bewegen is goed, meer bewegen is beter.

Wat is matige tot zwaar intensieve inspanning? 

Onder matige inspanning verstaan we de activiteiten die wel wat inspanning vereisen, maar niet heel uitputtend zijn voor iemand met een redelijk goede gezondheid. Denk hierbij aan wandelen en fietsen. Onder zwaar intensieve inspanning verstaan we diverse sportactiviteiten, zoals hardlopen, kickboksen, trampolinespringen, voetballen en cardio. Als de intensiteit van de inspanning omhoog gaat, verhoogt ook de hartslag, ademhaling en het energieverbruik. Dit zorgt voor een verbetering van het uithoudingsvermogen en de fitheid, maar ook voor vetverbranding tijdens de inspanning. De hartslag tijdens een activiteit is een goede indicatie van de intensiviteit van de inspanning. Goed: 150 minuten matige tot zwaar intensieve inspanning dus. Maar hoe pas je deze adviezen toe in het toch al drukke dagelijks leven?

Voldoende bewegen zonder moeite

De meeste winst voor jouw gezondheid en conditie boek je als je van vrij weinig inspanning op dagelijkse basis begint met bewegen. Hierbij is matige inspanning gedurende 150 minuten per week dus al voldoende voor groot gezondheidsvoordeel. 150 minuten klinkt misschien als veel tijd, maar als je dit verspreid over 7 dagen betekent dit dat je iets meer dan 20 minuten per dag actief in beweging moet zijn. Dit betreft ook een wandeling tijdens de lunch, het fietsritje naar het station, het loopje naar de supermarkt of even met de stofzuiger door het huis gaan. Dat is haalbaar toch? Als je de smaak eenmaal te pakken hebt, kun je deze activiteiten aanvullen met zwaardere inspanning.

Spierversterkende oefeningen

Het advies luidt ‘bewegen is goed, meer bewegen is beter’. Ben je dus in staat om meer en intensiever te bewegen, dan is dit alleen maar goed voor jouw gezondheid. Denk hierbij aan een bezoekje aan de sportschool of een rondje hardlopen. Is dit niet haalbaar, overweeg dan om gewoon thuis aan de slag te gaan met leuke yoga oefeningen, een fitness trampoline of cardio oefeningen. Het advies luidt sowieso om  twee keer per week spierversterkende oefeningen te doen. Dit is belangrijk om soepel en sterk te blijven. Het klinkt moeilijker dan het is. Spierversterkende oefeningen zijn oefeningen die de kracht en het uithoudingsvermogen van de spieren verbeteren. Dit kunnen krachtoefeningen zijn, maar ook sporten als fitness, trampolinespringen, tennissen en hardlopen gelden als spierversterkende oefeningen.

Botversterkende oefeningen

Net als de spierversterkende oefeningen, wordt ook geadviseerd om twee keer per week botversterkende oefeningen te doen. Dit zijn oefeningen waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast. Door deze oefeningen te doen, houd je jouw botten sterk. Ook voor botversterkende oefeningen geldt dat het moeilijker klinkt dan het werkelijk is. Eenvoudigweg traplopen, tennissen, trampolinespringen, hardlopen of voetballen geldt al als een botversterkende oefening. Door een botversterkende en spierversterkende activiteit aan jouw dagelijkse inspanning toe te voegen, haal je met gemak genoeg beweging elke dag en houd je jouw lijf sterk en vitaal.

Deel dit:
Share
Published by
Tessa

Recente berichten

Hier moet je op letten als je een fitness trampoline gaat kopen

Een fitness trampoline is een fantastische aanschaf voor jouw welzijn. Door te springen op de…

8 maanden ago

De wetenschap achter rebounding: hoe werkt het?

Trampolinespringen, ook wel rebounding genoemd, is een sport die de laatste jaren enorm in populariteit…

9 maanden ago

Lekker jumpen, want trampolinespringen is goed voor de ontwikkeling van kinderen!

Kinderen zijn continu aan het leren, of ze nu op school zijn, spelen of even…

10 maanden ago

Fit en gezond de feestdagen door: 5 handige tips

De feestdagen staan praktisch voor de deur. Het is een tijd van gezelligheid, lekker eten…

12 maanden ago

Gezond Oud Worden: 10 Tips voor een lang en gezond leven

De interesse in een lang en gezond leven is ontzettend groot tegenwoordig. Er worden tal…

1 jaar ago

Zo kan trampolinespringen kinderen helpen op school

Trampolinespringen is een geliefde bezigheid van kinderen jong en oud. Talloze gezinnen hebben een trampoline…

1 jaar ago