De positieve effecten van trampolinespringen bij autisme

trampolinespringen autisme

De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar autisme. We ontdekken steeds meer over de autismespectrumstoornis bij zowel volwassenen als kinderen. Dat is fantastisch nieuws, want hoe meer we weten over autisme, hoe beter we gepaste oplossingen kunnen bieden voor mensen met autisme. Denk aan hulp bij de ontwikkeling, oplossingen voor thuis en op het werk én therapie. Maar hoe kan trampolinespringen uitkomst bieden bij autisme? Dat leggen we in dit artikel uit.

trampolinespringen autisme

Wat is autisme?

Autisme is een aangeboren stoornis die voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. We spreken van een autismespectrumstoornis omdat autisme op diverse manieren tot uiting kan komen en de klachten niet bij iedereen even hevig zijn. Ongeveer 200.000 mensen in Nederland zijn gediagnosticeerd met autisme, maar naar verwachting ligt het werkelijke aantal veel hoger.

Alhoewel autisme op diverse manieren tot uiting kan komen, zijn er een aantal gemeenschappelijke kenmerken te onderscheiden. Zo hebben mensen met autisme vaak problemen op het gebied van sociale interactie, onder- en overgevoeligheid voor zintuiglijke prikkels en opvallende, specifieke en repetitieve gedragspatronen en interesses. Mensen met autisme verwerken informatie anders dan neurotypische mensen en dit heeft grote invloed op het functioneren.

Mensen met autisme kunnen allerlei klachten ervaren en dit is sterk afhankelijk van de situatie en de gesteldheid. Veelgehoorde klachten zijn:

  • overgevoeligheid voor prikkels
  • sterke focus op routine
  • moeite met sociaal contact
  • problemen met de studie of loopbaan
  • somberheidsklachten
  • angstklachten

De klachten van autisme beperken zich echter niet alleen tot het sociale contact of de mentale gesteldheid. Ook fysieke klachten als maag- en darmproblemen, allergische reacties en slaapproblemen komen veel voor in combinatie met autisme.

Trampolinespringen bij autisme

Autisme is een neurologische ontwikkelingsstoornis. De aandoening is aangeboren en niet te voorkomen of te genezen. Er is echter wel heel veel mogelijk om psychische en fysieke klachten te verminderen. Hierbij kan trampolinespringen een groot verschil maken.

Allereerst is bekend dat een groot aantal kinderen met autisme problemen heeft met de motorische ontwikkeling. Bewegen gaat minder soepel en kinderen met autisme zijn doorgaans wat onhandiger dan leeftijdsgenoten zonder autisme. Trampolinespringen kan enorm helpen bij het verbeteren van de motorische vaardigheden.

Naast deze focus op de ontwikkeling van motorische vaardigheden biedt trampolinespringen ook uitkomst voor het verminderen van angstige en depressieve gevoelens. Veel mensen met autisme ervaren angst- en stemmingsproblemen. Regelmatige fysieke activiteit kan een positief effect hebben op deze gevoelens. Tijdens het trampolinespringen maakt het lichaam endorfines aan. Dit gelukshormoon zorgt voor meer geluksgevoelens en ontspanning. Bovendien krijgt het lichaam ook de kans om tijdens het sporten te ontspannen. De repetitieve bewegingen op de trampoline kunnen voor kinderen en volwassenen met autisme ontspannend werken. Het springen heeft een kalmerend effect en trampolinespringen werkt uitstekend voor verbeterde concentratie.

Deel dit:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *